Tesla Model 3 – den extremt hypade elbilen som lever upp till sina förväntningar

0

Tesla Model 3 är den nya revolutionerande budgetbilen från Tesla lanserar den första miljövänlig elbilen på en massmarknad. Den marknadsförs mot det enklare lyxsegmentet.

Det ser ut att vara en enorm efterfrågan och buzz kring bolaget när den VD:n för Tesla Elon Musk presenterade modellen den 1:a april 2016. Inom loppet av 24 timmar hade 198 000 entusiaster gjort förbeställningar på bilen. En dag senare Twittrar VD:n Elon Musk att 253 000 personer hade beställt bilen. Vad Tesla  försöker göra är att kunderna reserverar bilen och köper direkt istället för att gå genom återförsäljare.  Kunderna är dessutom lovade att de kan avbryta sina reservationer och få en återbetalning innan de bekräftar ett slutligt köpeavtal.

Fakta om Tesla Model 3

  • Tesla Model 3 accelererar till 100 km/h på 6 sekunder. Accelerationen är snabbare än både BMW 3 Serien och Mercedes-Benz C klass.
  • Bilen har en räckvidd på 346 kilometer men det ska vara möjligt att uppgradera till ett bättre batteripaket och därmed få längre räckvidd.
  • Designteamet har skapat en rymligare bil som är bekväm för 5 vuxna personer med bra utrymme för benen. De har komprimerat instrumentpanelen och flyttat den framåt så den ser inte ut som en traditionell instrumentpanel. Eftersom det inte finns någon förbränningsmotor finns det enligt Musk inget behov av en brandvägg för att skydda passagerarna.
  • På taket finns en kontinuerlig glasruta som ger en känsla av extrem öppenhet. Kalifornia bolaget påpekar att det går att ha en surfbräda på insidan av bilen och att bilen har större lastkapacitet än bilar med motsvarande storlek.
  • Alla bilarna är utrustade med autopilot hårdvara och high speed superladdning.

https://www.youtube.com/watch?v=7HOhOeKwe30

Tesla Model 3 är en instegsmodell – planerad levererans 2017

Priset är hälften från Tesla supermodell Model S. Den enklaste modellen kommer kosta från 35 000 dollar – men de första levererade bilarna väntas säljas för ett betydligt högre pris mellan 55 000 dollar och 60 000 dollar. De räknar med att kunderna förväntas vilja ha  fler funktioner som ett större batteri med större räckvidd. Tesla Model 3 får på den inhemska markanden skattelättnader på 7500 dollar när en kund köper en elbil. Elon Musk säger att den första modell 3 förväntas att levereras i slutet av 2017.

Vid presentationen handlar det mycket om marknadsföring och de har storslagna planer för framtiden. Musk lovade att fördubbla dagens 3600 superladdningsstationer över hela världen till omkring 7200  i slutet av 2017. Superladdningsstationerstationerna kommer placeras strategiskt nära restauranger, köpcentra och WiFi hotspots vilket gör det möjligt att ladda Model 3 på några minuter istället för timmar.

Antalet försäljningsställen kommer öka till 441 stycken över hela världen i slutet av 2017.

Tesla Megafactory

Bild: Concept megafactory

Den första Megafabriken är i Sparks, Nevada och kommer producera bilbatterierna. Det finns en del bilder som är tagna av fabriken.

Nu är frågan ifall de kommer lyckas med sin megafabrik kring lithium batterier och hög volym produktion av bilar. En sak är säker de andra traditionella bilproducenterna som BMW 3 serien, Mercedes C-klass, Acura TLX, Lexus IS, Infiniti Q50, Audi A4 och Cadillac ATS har fått en riktigt tuff och okonventionell utmanare.

Share.

About Author

Jag som är redaktör på köpaelbil.se heter Daniel Larsson och har ett stort intresse av elbilar. Jag jobbar med flera olika webbplatser inom fordonsbranschen bland annat BMW.se.

Comments are closed.