självstyrande Tesla

Teslas halvautonoma autopilot med förarstödsfuktion har varit involverad i tre krascher och en dödskrasch i Florida 7 maj 2016 vilket som de flesta saker som händer Tesla fått stor uppmärksamhet i media. Systemet ifrågasätts om det verkligen hade förmågan att köra på egen hand av Consumer Reports och uppmanar billtilvlerkaren att stänga av systemet genom en over-the-air uppdatering.

Consumer Reports vill att Tesla göra följande

  • Inaktivera Autostyrning tills den kan omprogrammeras och kräver att chaufförer håller  sina händer på ratten
    Sluta att hänvisa  systemet som ”Autopilot” eftersom det är vilseledande och potentiellt farligt
  • Utfärda tydligare vägledning till bilägarna hur systemet ska användas och dess begränsningar
  • Inga fler betaversioner utan testa alla säkerhetskritiska system helt innan de distribueras offentligt

Läs artikel: Teslas Autopilot: Too Much Autonomy Too Soon

Teslas svar på kritiken

Som svar har Tesla Motors Vd Elon Musk sagt att biltillvkeraren inte har några planer på att inaktivera den halvautonoma Autopilot funktionen i sina bilar, trots tre senaste krascher där systemet var i bruk eller misstänks ha använts.
Consumer Reports har fått ett svar från Tesla där de beksriver att de kontinuerligt förbättrar systemet och att det har en bättre säkerhetsstatistik än bilar utan motsvarande system.

Vad är en självstyrande bil?

Under hösten 2015 fick Tesla Model S en uppdatering som gör att bilen kan autostyras som att byta körfält, parkera och framförallt minska risken att du kolliderar. Bilen är inte helt självstyrande men det verkar vara en bra bit på vägen och du har en skärm där du ser bilen och hur den kör och sensorerna som visar de andra trafikanterna och vägen framför dig.