Självgående bilar lanseras från Google och Land Rover

0

Det pågår många projekt med självgående bilar och det mest omtalade är Googles experiment. Säkerheten med självgående bilar verkar bra och människor orsaka olyckor i högre grad än ifall robotar köra bilen. Anledningarna är många. Människor blir trötta, människor dricker, tar droger och beter sig irrationellt. I december 2016 meddelades att Googles självgående bilar läggs i ett eget företag som heter Waymo vilket kommer ägas av Googles moderbolag Alphabet.

Googles säger att man utvecklat tekniken under ett decenium och de har flera patentansökningar kring bilar och många av patenten handlar om Google maps. Patentet ger information om färddator system och GPS-system, och hur informationen kan byggas in i kartprogram.

De typer av inbyggda sensorer som används påminner en hel del om smartphones.

  • Vertikala sensorer
  • Rörelsesensorer
  • En accelerometer
  • En höjdmätare
  • En hastighetssensor och eller gyroskop

Steve Mahan som var juridiskt blind körde bilen själv genom Austins förorter 2015.

Möt Steve Mahan som är en av de första användarna av Googles autonoma bil. Titta på den här videon för att följa Steve som han kör runt staden och kör ärenden-utan att röra ratten. Steve är blind så det här ger nya möjligheter för honom att komma ut med en bil.

Läs artikel här

Land Rovers självgående bilar

En video som fått enorm publicitet är Land Rover och deras teknik för självgående bilar. Deras system innebär att man kan styra bilen utifrån med hjälp av en smartphone utanför bilen.

Ett företag som ligger långt framme är Mobileye som utvecklar självgående bil teknik åt Tesla, Genaral Motors och Volkswagen.

Share.

About Author

Jag som är redaktör på köpaelbil.se heter Daniel Larsson och har ett stort intresse av elbilar. Jag jobbar med flera olika webbplatser inom fordonsbranschen bland annat BMW.se.

Leave A Reply