Nissan Leaf

Nissan LEAFNissan LEAF

Nissan Leaf är världens mest sålda renodlade elbil och den bil som tidigt toppade elbilsförsäljningen i föregångslandet Norge. Leaf är en förkortning som står för Leading, Environmentally friendly, Affordable, Family car. Bilen har ett avancerat säkerhetssystem och viss självkörningsassistens men bland kritiken kring bilen är att den är svår att köra och att komforten inte är 100%.

Nissan Leaf byggs i Sunderland och den har fått ansiktslyft efter den ursprungliga lanseringen men det är inte bara rosor som har strötts över bilen – den har fått mycket kritik för sitt utseende.

Utmärkelser

Redan 2009 blev bilen utsedd som en av de 50 bästa uppfinningarna av Time Magazine.  Bilen lanserades 2011 och blev samma år utsedd till årets bil och EV of the Year av EV.com. Nissan Leaf fick också högsta betyg för säkerheten av Trafikverket och den europeiska säkerhetsorganisationen Euro NCAP. 2013. Bilen har blivit utsedd till årets elbil av den oberoende föreningen Elbil Sverige.

Pris Nissan Leaf i Sverige

2018 var priset 369 900 kronor.

Den finns i 3 olika utrustningsnivåer
1. Nissan Visia Flex
2. Nissan Acenta
3. Nissan Tekna

Du kan också teckna bilen med batterileasing då det tillkommer 829 kr/månad men basbilen blir ungefär 60 000 kronor billigare.

Andrahandsvärde på elbilar och begagnat värde på Nissan Leaf

Elbilar förlorar ofta sitt värde snabbare än genomsnittet på fordonsmarknaden. Leaf är tillsammans med Lincoln MKS,  Ford Taurus och  Mercedes-Benz CL elbilar som håller bättre i värde enligt ALG. Alla förutspås att behålla cirka 36 procent av sin ursprungliga prislappen efter 36 månader.

Fakta om Nissan Leaf

Bilen kan transportera 5 personer plus bagage.
0-100 km/h på 11,5 sekunder
5 dörrar och 5 vuxna platser
Max effekt: 109 hk
Räckvidd 150-200 km på en laddning – olika tester ger olika resultat och om du kör i eco-läge.
NDEC
Längd: 44
Bredd: 177
Toppfart: 144 km/h

Elmotor i Nissan Leaf
Batteri 24kWh litium-jon
Drivs av en 80 kW elmotor PMAC med framhjulsdrift
Laddningstid 8 timmar
Moment/Nm: 280
Maxeffekt/kW: 80
Varvtal/rpm: 10400
Vikt: 56 kg
Fullständig specifikation

Bilen uppgraderas kontinuerligt – 2015 Nissan leaf

Under 2013 kom man med nyheten att man skulle ge modellen en facelift och förbättra modellen på mer än 100 punkter för att bl.a. ge längre körsträcka och räckvidd till 200 kilometer. En annan förbättring är att transmission och laddare är integrerade i ett paket vilket innebär att laddaren flyttades direkt ovanför motorn vilket innebar att lastutrymmet blir 40 liter större. En annan nyhet är snabbladdare vilket innebär att bilen kan laddas fullt ut på 4 timmar och att bilen blivit lättare. Det verkar som om det är en strategi som företaget fortsätter att utveckla och 2015 Nissan leaf marknadsförs med begrepp som ökad räckvidd, laddning och batterikraft.

Nissan i USA börjar med ett program för batteribyte med plug-in Leaf

Nissan i USA har satt igång ett batteribytes program, kanske som ett svar till att möta konkurrensen från Tesla som börjat ett liknande program. Programmet låter Leaf ägare som har bilbatterier som närmar sig slutet av sin garantitid att byta ut det mot ett nytt batteri. Efter det att de gjort batteribyte betalar man 100 dollar per månad för att få en försäkring för batteriet. Fördelen med deras program är att Leaf ägare kan ta del av teknikutvecklingen som sker inom batteriområdet.

Läs mer i Biltest Nissan Leaf 2014