Etanol bränsle

0

Vad är etanol?
Etanol (även etylalkohol) är det som i dagligt tal kallas ”alkohol”, med den kemiska formeln C2H5OH. Etanol är en alkohol och biobränsle som kan användas i förbränningsmotorer i personbilar.

Risker för motorhaverier har inneburit sjunkande försäljningssiffror
Försäljningen har sjunkit och enligt en artikel i SvD ger många verkstäder rådet att undvika etanol pga motorhaverier.

Hur tillverkas etanol?
Etanol görs när majs, korn, eller andra jordbruksprodukter fått jäsa och destillerats vilket innebär att det är en förnybar energi. En annan fördel är till skillnad från många andra, främst petroleumbaserade bränslen bidrar det inte till växthusgaser.

Olika typer av etanolblandningar och etanolbränslen
Ett flexibelt bränslefordon är en bil som körs på flera etanolblandning, E85 eller mindre, och kan även köras på vanlig blyfri gas. De har varit i produktion under nästan ett decennium av vissa större biltillverkare inklusive Ford, GM, Merkurius och Isuzu. Ren etanol används aldrig som ett alternativt bränsle utan man använder etanolblandningar i etanolbilar exempelvis finns E10 som är ett bränsle som är tillverkat av 10 procent etanol och som blandas med 90 procent bensin.

Share.

About Author

Jag som är redaktör på köpaelbil.se heter Daniel Larsson och har ett stort intresse av elbilar. Jag jobbar med flera olika webbplatser inom fordonsbranschen bland annat BMW.se.

Comments are closed.