Elcykel – årets julklapp 2017

Elcyklar blev årets julklapp 2017 vilket säger en del hur pass populära de blivit och under det senaste året har det sålts 50% fler elcyklar än 2016.

Elcyklar ger dig motion eftersom den fungerar som en vanlig cykel samtidigt som den är milljövänlig men den har fler möjligheter. Det finns olika modeller alltifrån hopfällbara till mountainbikes, trehjulingar och allroundcyklar.

Hur mycket kostar en elcykel?

En mer vanlig elcykel kostar kring 10 000- 18 0000 kronor i inköp och regeringen har kommit med förslag kring en återbetalningspremie på 25% vilket kommer innebära att försäljningen ökar ännu mer.

elcykel

Foto: elcykeln Urban Arrow

Olika typer av elcyklar -klimatsmart alternativ till bilen

Lådcyklar, Transportcyklar och familjecyklar där du kan placera barnen i en box.
Ett företag som specialiserat sig på lådcyklar är Cargobike som har cyklar både med och utan elmotor. Exempelvis Cargobike Classic electric kostar 16 495 kronor. En annan liknande cykel är Zet Cargo som är mer en lastcykel som kostar 26 000 kronor.,

Det finns större elcyklar och cruisers som Urban Arrow som har en stålram där barnen kan sitta och där priset ligger kring 40 000 kronor. En annan exklusiv elcykel är Johnny Logo Cargo Cruiser kostar strax under 40 000 sek.

Trehjuliga elcyklar
Jary.se, lastcykel.se och tyska hpvelotechnik har trehjuliga cyklar och liggcyklar.

Hopfällbara elcyklar för båten
En hopfällbar elcykel kan vara praktiskt att ha på båten eller när man behöver pendla och har lite utrymme. Exempel på modeller är italienska Wayel, E-Bit S, Neo Volt Sport, Flexible och GoCycle som kostar 30 000 kronor. Xplorer är en hopfällbar el-mountainbike.

Fördelar med elcykel och cykelpendling

Fördelar med elcyklar är att du kommer fram fortare än en traditionell cykel med mindre muskelkraft vilket innebär att du inte behöver bli lika svettig om du pendlar till jobbet och de fungerar därför utmärkt som citycykel. Du har ett batteri som räcker i 7 mil och som ofta klarar av att fulladdas upp mot 500 gånger.

elcykel

Elcykel som kostar 18000 kronor på Ecoride

Motorn på en elcykel – motoriserade cyklar

Motorn
Från årsskiftet 2016 gäller en ny EU-förordning som gör det möjligt att typgodkänna motoriserade cyklar med en effekt på upp till en kilowatt (tidigare var max 250 watt). En motoriserad cykel måste du ha förarbevis för alternativt moped klass II-utbildning. Andra krav för motoriserad cykel är 15 år och trafikförsäkring.

25 km/timmen är gränsen som du får köra med elmotorn men det går naturligtvis att trampa upp cykeln till snabbare hastigheter och därför är det bra att ha flera växlar och flera cyklar har flera effektlägen.

Batteri
En vanlig litium batteristorlek är 36 volt och 9-16 ampere. Räckvidden varierar upp till 8 mil som mest.

Viktigt med bra bromsar
Eftersom elcyklar är utrustade med en motor som är tämligen stark är det också viktigt att ha bra hydrauliska bromsar och skivbroms fram och inte bara förlita sig på fotbroms.

Olika märken

Bland de mest populära och senaste finns det stilrena märken som Ecoride som har modeller som Ambassador, Urban 8, Epix, Explorer, Summit och den hopfällbara elcykeln Flexible.

Andra märken är Marvil, BH Bikes, Tailwind,  OC Off Course,  Wayel, Scott och Batavus.

Företag och sajter som säljer elcyklar

Ecoride.se
Tailwindbikes.se är ett varumärke från Enhjulingen AB
www.elcykelcenter.se
Powabyke.se
E-green.se
Cykelkraft.se
Cargobike specialiserade på lådcyklar.
Clas Ohlson säljer en billig elcykel OC Offcourseför 8995 kr som fått positiva recensioner.